blog

Column: De zachte kant

Publicatie

15 feb 2017

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

leiderschap, soft skills

Daar zaten we dan met 35 technische mannen te praten over gevoel. Over de ‘softe’ kanten van management. Hoe we als dienend leider door het leven kunnen gaan, zodat we medewerkers zelf meer ruimte kunnen geven. Om zelf met oplossingen te komen, zich meer eigenaar te voelen. Meer betrokken.
Natuurlijk, bij onze evenementen zijn doorgaans veel meer mannen dan vrouwen. Gewoonweg omdat er meer mannen in de procesindustrie werken. Maar nul vrouwen zijn we ook weer niet gewend. Wellicht weten vrouwen al van nature dat als je medewerkers voldoende ruimte geeft, ze bijna altijd ook meer verantwoordelijkheid gaan nemen.

Meer ruimte

Tijdens de Masters of Industry die we samen met Zhimble organiseerden over eigenaarschap, betrokkenheid, zelfsturing en meer werd frank en vrij gesproken door de sprekers en de 33 andere mannen over de zachte kant van leiderschap. Vaak ondergewaardeerd en onderbelicht, maar wellicht het belangrijkste aspect. En het voelde eigenlijk heel natuurlijk. Marc Steigenga van Vicoma gaf toe dat hij het wel spannend vond om hierover een presentatie te geven. Hij was gewend om over techniek te spreken, maar dit was de eerste keer dat hij zichzelf bij een presentatie moest laten zien. Dat ging hem heel goed af. Wat hij zei klonk heel natuurlijk en het kwam binnen. Over dat hij moest leren om soms niet zelf met oplossingen te willen komen. Dat wat hij juist gewend was en hem ongetwijfeld ook tot de functie van directeur had gebracht. Wat voor hem als bèta-man een reflex is. Maar juist door meer ruimte te creëren, merkte hij dat het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij nagenoeg alle medewerkers latent aanwezig is.
Ook Hero de Jager van Alliancys, voorheen onderdeel van DSM, heeft in de praktijk gezien dat meer ruimte geven aan medewerkers ook daadwerkelijk helpt om ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken. Wel gaf hij toe dat hij hiermee bij de site in Schoonebeek verder was dan op de Franse productie-
locatie van Alliancys die hij ook onder zijn hoede heeft. Maar dat heeft volgens hem weinig te maken met de medewerkers, ook de Fransen zijn zeker bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen en eigenaarschap te tonen. De uitdagingen liggen meer bij het management. Die moet ruimte geven. Op zijn handen durven te zitten. Minder dicteren, praten, maar juist meer luisteren en vragen stellen.

Alive and kicking

Heel inspirerend zo’n middag. Ik bedacht me meteen dat de sociale kant van leiderschap uiteindelijk ook wel zeer wordt gewaardeerd. In de zaal zaten bijvoorbeeld verschillende juryleden van de Plant Manager of the Year verkiezing. Dat zette me aan het denken. Niet alleen zijn ze dus geïnteresseerd in het thema van deze bijeenkomst, ook hebben ze in het verleden al – bewust of onbewust – de sociale kant van leiderschap zeer meegenomen in hun beoordeling. Ronald Hoenen won twee jaar geleden met name door zijn visie op dienend leiderschap. Michel Meertens’ sterke kant was het instellen van zelfsturende teams bij DSP. Ook de huidige PMY Jeroen van Woerden, die ook bij de sessie aanwezig was, scoorde hoog door wat hij met zijn team had bereikt, vooral door de mensen zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor verbeteringen. Het leverde een site op die niet langer afgeschreven leek, maar nu ‘alive and kicking’ is.
Momenteel is Petrochem, samen met onder andere de VNCI, Votob en Deltalinqs, weer op zoek naar kandidaten voor de Plant Manager of the Year, nu voor het jaar 2017. De tiende in opeenvolging al weer! Een mijlpaal dus. Dus weet u een goede plantmanager, laat het mij gerust weten! En softe kwaliteiten vormen zeker een pre!

Overigens beveel ik deze maand extra het hoofdinterview met kamerlid Stientje van Veldhoven aan. Een vrouw en politica die mijns inziens de technische, mannelijke industrie aardig heeft begrepen!

Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl
of via Twitter : @wimraaijen

Bron: Petrochem 2-2017

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.