Schrijf nu in!

Industriële koel- en ketelwaterbehandeling


€ 195 excl. BTW


Partners en experts van al onze platforms kunnen kosteloos deelnemen. Partners kunnen met hun VIP-code voor twee personen inschrijven.
Bedrijfsleden krijgen €100 korting, VIP-code geldt als kortingscode.


Wanneer

donderdag 21 september 2017


Locatie

Pathema BV, Maidstone 28, 5026 SK, Tilburg


Inschrijven

INDUSTRIELE KOEL- EN KETELWATERBEHANDELING
Conditionering van koel- en ketelwater voorkomt problemen met scaling, fouling en corrosie. Tot nog toe worden hiervoor veel chemicaliën gebruikt. Min of meer toevallig stuitte Pathema op een manier om koelwater op mechanische wijze te conditioneren. Kleinere, zogenaamde comfortkoelingen, worden  standaard al behandeld, maar bij grote koelsystemen in de petrochemie of de staalindustrie gebeurt dit nog niet. Toch kan ook voor dit soort systemen conditionering van het water voordelig zijn.

Tijdens deze Masters of Industry toont Mark Boeren (directeur Pathema en Water Innovator of the Year 2017) hoe de Industrial Vortex Generator koelwater kan behandelen zonder inzet van chemicaliën. Nienke Koeman (onderzoeker bij KWR) geeft inzicht in de resultaten van het onderzoek dat zij deed naar de conditionering van koelwater bij open recirculerende systemen.

Kan koelwaterconditionering eenvoudiger?
De procesindustrie gebruikt heel wat koelwater voor het onder controle houden van chemische processen.
In zogenaamde open recirculerende koelwatersystemen wordt water verdampt en daarmee wordt warmte onttrokken aan de chemische producten of bijvoorbeeld aan gesmolten staal.

Door die verdamping, dikt het water in met al zijn biologische en chemische componenten. Die componenten leveren problemen op doordat biologische vervuiling gaat aankoeken, ook wel biofouling genoemd, kalk zich afzet op pijpleidingen en procesapparatuur (scaling) en zouten tot corrosie leiden.

Op den duur is dit water dan ook niet meer te hergebruiken en moet men overgaan tot spuien. Hiermee gaat kostbaar water verloren.

Het leek onderzoekers van KWR, onder de vlag van TKI Watertechnologie, dan ook een goed idee om te onderzoeken welke methoden voor voorbehandeling van suppletiewater voorhanden waren. Als (hardheids)zouten en biologische vervuiling van tevoren uit het water worden gehaald, kun je de koelwaterconditionering vereenvoudigen.

Spreker: Nienke Koeman, KWR 

Hoe werkt het IVG-C systeem?
Pathema ontwikkelde het Industrial Vortex Generator CoolWater (IVG-C) systeem acht jaar geleden oorspronkelijk voor de behandeling van dweilwater voor ijsbanen. Totdat een beheerder van een ijsbaan erachter kwam dat de warmtewisselaar in de verdampingscondensor die de Realice-technologie gebruikte, wel heel schoon was.

Het bleek dat, doordat kooldioxide aan het water wordt onttrokken, aanwezige calciumionen worden omgezet in kalkkristallen, ofwel calciumcarbonaat. De gevormde kalkkristallen, Aragoniet, kunnen zich niet aan de oppervlakte van warmte wisselende delen hechten.

Daarmee had Pathema bij toeval een chemicaliënvrije manier gevonden om kalkaanslag te voorkomen in watersystemen. Praktijktesten wezen uit dat niet alleen de kalkaanslag aanzienlijk afnam, maar ook het water- en energieverbruik. Er hoeft namelijk minder water te worden gespuid.

Inmiddels levert Pathema de IVG-C aan klanten in diverse industrietakken. Directeur Mark Boeren zal tijdens deze Masterclass uit de doeken doen wat de resultaten daarvan zijn.

Spreker: Mark Boeren, Pathema 

Programma

15:00 uur

Ontvangst

15:30 uur

Start bijeenkomst

Welkomstwoord David van Baarle (Watervisie platform)

Mark Boeren (Pathema) over hoe de Industrial Vortex Generator koelwater kan behandelen zonder de inzet van chemicaliën

Nienke Koeman (KWR) toont de resultaten van het onderzoek naar koelwaterconditionering bij chemiebedrijf Sabic in Geleen en Tata Steel in IJmuiden.

Discussie met sprekers en publiek

17:30 uur

Netwerkborrel

18:00 uur

Einde

Inschrijven
Neem contact op

Leden