nieuws

Meer controle door off site bouwen fabrieken

Publicatie

3 mrt 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

In 2014 zijn twee projecten in het nieuws gekomen waarbij de fabrieksinstallaties elders werden geprefabriceerd, vervolgens in modules werden getransporteerd om uiteindelijk op de beoogde sites in elkaar te worden geschroefd. Zowel de nieuwe polyolenfabriek van Huntsman als de pyrolysefabriek van BTG-BTL zijn op tijd opgeleverd en er was nauwelijks tot geen sprake van overschrijding van de kosten.

De constructie van de pyrolysefabriek verliep zelfs ‘uitgesproken saai’, stelt Gerhard Muggen van BTG-BTL. Er waren geen verrassingen. De constructie bij Zeton, het transport van Enschede naar Hengelo, de voorbereidingen op de site en de opbouw ter plekke verliepen volledig volgens planning. De kostenoverschrijding was twee procent, ruim binnen de marges. ‘De overschrijding had juist niet te maken met de modulaire en off site aanpak, maar met de voorbereidingen op de uiteindelijke locatie.’

 

Zelfs goedkoper gekund

Ook bij de polyolenfabriek van Huntsman, die in Noord-Brabant werd gebouwd, was het projectverloop voorspelbaar. Ook werd de installatie niet duurder dan de ramingen, waarbij nog van een confessionele aanpak werd uitgegaan. Om geen risico’s te nemen werden verschillende kwetsbare onderdelen later ingemonteerd. Achteraf was dat volgens Taco Boerstra van Tebodin ook off site, waardoor het project misschien zelfs goedkoper had gekund.

 

 

Fijnchemie

Hoewel off site bouwen in de offshore de normaalste zaak van de wereld is, gebeurt het nog maar weinig in de procesindustrie op het land. Er is natuurlijk minder noodzaak om de installaties elders te bouwen, maar volgens verschillende toehoorders bij de werkcolleges speelt ook nhet conservatisme van de chemische industrie een rol. De twee projecten worden dan ook als goede voorbeelden gezien hoe het ook kan. En de verwachting is ook dat het voorbeeld zal worden gevolgd. Misschien eerder in de fijchemie dan in de bulkchemie. En ook bedrijven die nieuw zijn in het chemische speelveld, zoals Friesland Campina, Cosun en Avebe, zullen minder vast zitten aan traditionele wijzen van bouwen.

 

Suikerbiet

Masters of Industry zijn werkcolleges toegepaste industriekunde, georganiseerd door Industrielinqs in samenwerking met verschillende partners, waaronder  iTanks en Groningen Seaports. De tweede bijeenkomst is inmiddels ook gepland. Op 2 april zullen Marco Waas van AkzoNobel en Hans van Klink van het Chembeet-project een college geven over de mogelijkheden van de suikerbiet als grondstof voor de chemie. Meer hierover op de site van Masters of Industry.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.