WOENSDAG 30 MEI

Op 30 mei vond er in Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht een Masters of Industry bijeenkomst plaats over blockchain. 

Peter Nobels (Management consultant bij Sogeti en mede verantwoordelijk voor het Blockchainlab bij de Hogeschool Utrecht) heeft zich gespecialiseerd in blockchain-technologie. Tijdens een interactieve sessie legde hij uit hoe blockchain werkt en hoe deze technologie ketenpartners in de industrie met elkaar verbindt. Werkt het zo goed als het klinkt? Nobels gaf voorbeelden van organisaties waar het al wordt toegepast.

De tweede spreker Wout Hofman (Senior research scientist bij TNO) sprak over de toepassing van blockchain in de praktijk aan de hand van een casus van een blockchain experiment bij een commodity trader.

Thema
Ketenoptimalisatie met blockchain
Blockchain-platforms bieden een omgeving waarin je gegevens veilig kunt opslaan. Omdat de gegevens niet te ‘hacken’ zijn, is er niemand nodig om ze te bewaken. En er is straks één bron van waarheid waar de hele keten van profiteert. Minder administratielast, minder schakels en eenvoudigere betalingsconstructies.

Digitalisering is steeds meer een onderscheidende factor voor organisaties in de industrie. Blockchain is een van de technologieën die ons daarbij verder kan helpen. Maar wat is het precies en is het een technologie die inderdaad voor een grote verandering kan zorgen? Welke problemen kunnen we ermee oplossen? Of is het een hype die vanzelf weer overvliegt?

Tijdens deze Masters of Industry werden de bezokers bijgepraat over de kansen en mogelijkheden van blockchain in diverse (industriële) werkvelden. Wat gaat ú in de toekomst doen met deze technologie?

Sprekers

  • Peter Nobels, Management Consultant bij Sogeti en mede verantwoordelijk voor het Blockchainlab bij Hogeschool Utrecht)
  • Wout Hofman, Senior research scientist bij TNO

Informatie

Datum: woensdag 30 mei 2018
Tijdstip: 15.00 – 18.00 uur
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

DONDERDAG 22 NOVEMBER

Op 22 november vond er bij en met Endress+Hauser in Naarden een Masters of Industry bijeenkomst plaats over blockchain. 

Jaap Westeneng  (Product Manager Asset & Inventory Management, Endress+Hauser) sprak over Industrial Internet of Things (IIoT) – van sensoren tot digitale services. Dertig procent van de geïnstalleerde assets in fabrieken is verouderd. Hebben bedrijven wel een goed zicht op hun situatie? Met Endress+Hauser IIoT-applicaties worden assets automatisch geregistreerd, georganiseerd en verbonden om dynamisch inzicht te geven in standaardisatie en veroudering van die assets. Mogelijkheden voor verbetering worden eenvoudig aan het licht gebracht door gebruik te maken van internettechnologie zonder daarbij concessies te doen aan data security en privacy.

De tweede spreker was Hans Sintemaartensdijk (Manager Innovations Asset Management, Tata Steel IJmuiden) en ging dieper in op de vraag: Zijn we toe aan Industry 4.0? Tata Steel IJmuiden bestaat dit jaar 100 jaar. De automatisering in de jaren tachtig heeft veel gebracht op het gebied van productiviteit en kwaliteit, maar hebben we deze beweging wel afgemaakt? We hebben veel oude en verouderde assets. Maken we voor ons onderhoud gebruik van de data uit de automatisering? Gaan we, willen we en mogen we alles met elkaar verbinden om onze processen nog meer te optimaliseren? Veel vragen, maar lost IIoT die op?

Na de presentaties kregen de bezoekers een kijkje in de Endress+Hauser Experience Room en bij de kalibratie-installatie.

Thema
Industrial Internet of Things (IIoT)
In de vierde industriële revolutie is alles met alles verbonden. Dat dit een positieve bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van processen, begrijpen we. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe? Hoe maken we optimaal gebruik van het Industrial Internet of Things (IIoT)? Hoe kan automatisering helpen om zowel de bedrijfsvoering als de winstgevendheid te verbeteren?

Tijdens deze Masters of Industry keken we ook naar de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’: hoe zit het met data security en privacy?

Er zijn nu nog veel bedrijven die de kansen die IIoT biedt, laten liggen. Zonde! Na deze Masters of Industry, kregen de bezoekers mogelijk voldoende inspiratie en praktische handvaten om ermee aan de slag te gaan.

Sprekers

  • Presentatie Jaap Westeneng, Product Manager Asset & Inventory Management bij Endress+Hauser
  • Hans Sintemaartensdijk, Manager Innovations Asset Management bij Tata Steel IJmuiden

Informatie

Datum: donderdag 22 november 2018
Tijdstip: 15.00 – 18.00 uur
Locatie: Endress+Hauser, Nikkelstraat 6, 1411 AJ Naarden